Jag lovade BLomst att jag skulle beskriva vad kålpudding är för nåt.
Kålpudding
Ingredienser:Beräknat för 4 portioner3/4 st kålhuvud2 msk sirap 1/2 msk ättika, 12% salt och peppar Färs:2 st gula lökar , finhackade 1 dl ris, kokt 1 st ägg2 dl mjölk500 g blandfärs 1 msk sirap salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka kålen i grova bitar. Bryn kålen, lite i taget, till dess att den mjuknat och fått en gyllenbrun färg. Smaksätt med sirap, ättika, salt och peppar.
Blanda ihop löken, riset, ägget, mjölken och färsen till en smet. Smaksätt med salt, peppar och sirap.
Lägg hälften av kålen i botten på en ugnsfast form. Lägg färsen i ett lager ovanpå och avsluta med att lägga resten av kålen överst. Låt kålpuddingen bakas i ugnen i ca 50-60 minuter. Kontrollera med en kniv att färsen är fast.
Servera med lingon som tillbehör.
Bilden och receptet har jag lånat på SVT. Det är Tina Nordströms recept.
Själv följer jag sällan recept när jag lagar mat, så jag kan inte riktigt beskriva hur jag gör min kålpudding...blir lite olika variationer varje gång, men huvudingredienserna är desamma;)
Vi brukar alltid äta kålpuddingen med kokt potatis och brun sås...och så lingon och gurka förstås. Mums!!!
Cina
30 augusti 2007 21:10
Mmm så gottigottgott.
Finns ju så många olika recept på just kålpudding men jag gör heller inte från recept utan från huvet. Men gott är det och lingon,sås och potatis det har jag oxå.
http://heavenladyn.bloggagratis.se
Ruth
30 augusti 2007 22:33
Kålpudding är gudagott. När barnen var små så petade dom ur kållagren och åt köttfärsen, då började jag blanda in kålen i färsen, och så gör vi en i dag. Jag har vitsås med lite riven Muskotnöt (tror det är Norskt) men gott är det, hemmakokt lingonsylt hör till och potatis förståss. Använder Muskot i kålstuvning och spenatstuvning också.
http://bernamis.bloggagratis.se
elaina
30 augusti 2007 23:25
Så nästan precis:
Jag hade tänkt göra kåldolmar på grönkål ikväll, men det hanns inte med utan det fick duga med rester...
=0)
http://elaina.bloggagratis.se
BLomst
31 augusti 2007 00:58
Mange STORE TAKK til deg, Millis!
Så spennende - og jeg har aldri smakt kålpudding før! Bruker du lys eller mørk sirup (her får vi kjøpt begge deler)? Og egget; skal det være bløtkokt eller hardkokt?
En stackars norrbagge behöver att få allt in med teskedar, vet du (;
Fra spøk til revolver: Nå legger jeg deg til som venn. Håper at det ikke gjør noe (:
Ha en riktig god natt!
http://blomst.bloggagratis.se
Millis
31 augusti 2007 10:16
UnderCover: Visst är det gott!
Cina: Det är ju roligare att improvisera när man lagar mat, men det är svårare att förklara för nån hur man har gjort;)
Tussegumman: Ha det gott du också!
FruFundersam: Ja, det blir man!
Ruth: Jag brukar också blanda in kålen i färsen.
Elaina: Får bli kåldolmar till helgen då kanske;)
Eva: Tacka Tina;)
Monica: Visst är det!
Gulligagumman: Kanske dags att provsmaka nu då?
Kram på er!
Millis
31 augusti 2007 10:20
BLomst: Ibland tar jag ljus och ibland mörk sirap. Det beror på vad jag har hemma;)
Ägget ska va rått (okokt).
Jag har lagt till dig, som vän också!
Kram
BLomst
31 augusti 2007 11:14
TUSEN TAKK, vennen!
Og nå så jeg at det er jo RISEN som skal være kokt, ikke egget (:
Kålpudding må forsøkes en vakker dag. Og muskat (muskot) er nok "prikken over i'en" ja. Det er et HERLIG krydder! Bruker det til bl.a potetmos (potatismos) og i fiskegrateng. Igjen takk - også for oppskriften (receptet)!
Ha en feiende flott fredag (:
http://blomst.bloggagratis.se